Cicoarea ( CICHORIUM INTYBUS L.) este o planta medicinala, melifera si alimentara. In alimentatie se folosesc radacinile pentru a obtine surogatul de cafea cu care se aseamana foarte mult la gust dar difera la aroma si frunzele care se consuma primavara ca atare sau in salate. In zilele noastre exista pe piata diverse variante de “cafea” de cicoare, de la varianta pentru ibric la cea pentru expresor si cea solubila. Din combinarea cu alti inlocuitori ai cafelei se obtin bauturi cu arome diferite.
Ca planta medicinala, este utilizata inca din Antichitate, egiptenii folosind-o pentru tratarea bolilor de ficat si pentru dezintoxifierea acestuia. In medicina populara romaneasca, cicoarea se foloseste in tratarea ranilor, durerilor abdominale.
Cum o recunosti
Cicoarea este o planta perena mare iubitoare lumina. O poti intalni in pasuni si fanete, in locuri virane, pe marginea drumului, pe santuri si pe langa ape, de la ses pana in zona momtana joasa. Creste atat in mod spontan cat si cultivata de om.
Are radacina pivotanta, groasa ce se continua cu un rizom scurt, lignificat; tulpina ramificata de 40-100 cm înaltime, cu latex, frunzele bazale petiolate, oblanceolate, runcinate, aspru paroase pe fata inferioara, formeaza o rozeta, frunzele superioare sesile, cu margine dintata; florile sunt ligulate, albastre, apar in lunile iulie-septembrie; fructul este o achena muchiata, de 2-3 mm lugime, cu papus scurt format din numerosi solzi.
Principii active
In tulpina: cicorina, inulina, arginina, colina, acid cicoric, levuloza, fier, fosfor, calciu, potasiu, magneziu
In radacina: lactucina, substante triperpenice amare, lactupireina, fructoza, tanin, ulei volatil
In plus, cicoarea contine vitaminele A, B, C, E si K.
Proprietati terapeutice
colagog, marind si fluidificand secretia biliara
stimuleaza functiile hepatice, digestive si renale
stomahice
ajuta la curatarea sangelui de impuritati
tonic depurativ si diuretic
coleretic
antianemic
remineralizant
vermifug
laxativ
hipoglicemiant (scade glicemia deoarece transforma zaharurile in glicogen)
antispastic intestinal
expectorant si antiseptic al cailor respiratorii
antidiabetic
hepatoprotector
elimina substantele toxice din organism
combate reumatismul degenerativ, guta si artrita
stimuleaza activitatea cerebrala, favorizand concentrarea mentala
eficient remediu impotriva starilor de nervozitate, isterie, somnolenta si astenie
Toate aceste proprietati terapeutice o recomanda atat pentru uz intern cat si pentru uz extern, astfel:
1. intern: angiocolita, deschinezii biliare, constipatii cornice, colicistita, tuse, insuficienta cardiaca, seboree, hepatita , congestii hepatice, crampe la stomac, viermi intestinali, afectiuni renale (litiaza şi dischinezie), diabet zaharat, guta
2. extern : acnee, furunculoza, vindecarea mai rapida a ranilor si a taieturilor.
Mod de folosire:
ceai cicoare1. Infuzie de cicoare: pentru afectiuni ale ficatului, in dureri de stomac si dureri de cap.
Mod de preparare:
O lingurita de planta maruntita la o cana cu apa fierbinte, se beau doua-trei cani pe zi o perioada de 2-3 saptamani.
Extern, se fac spalaturi sau comprese locale pentru tratarea acneei.
2. Decoctul combinat de cicoare: in caz de diabet de tip II – cate o jumatate de litru de decoct de cicoare, administrat in reprize, de patru ori pe zi, regleaza secretia de insulina si previne accesele de hipoglicemie, care sunt precursoarele bolii.
Mod de preparare
Se pun doua lingurite de pulbere de radacina intr-un pahar de apa si se lasa sa macereze vreme de 6-8 ore, la temperatura camerei, dupa care se strecoara. Extractul obtinut se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe vreme de 2 minute cu alt pahar de apa, dupa care se lasa sa se raceasca. In final, se combina cele doua extracte, iar preparatul obtinut se va administra pe parcursul unei zile.
3. Pulberea de cicoare: are excelente calitati depurative, hipoglicemiante, precum si efecte probiotice (favorizeaza dezvoltarea de bacterii prietenoase).
Se foloseste pentru a trata:
constipatia – zaharurile nedigerabile din radacina de cicoare stimuleaza formarea de bacterii prietenoase de tip bifidus in colon, creste biomasa fecalelor si continutul lor de apa, stimuleaza peristaltismul intestinal, imbunatatind eliminarea. Se administreaza cate 2 lingurite pe zi, dimineata si seara;
dispepsie, digestie dificila – principiile active din radacina sporesc secretia de bila si de sucuri gastrice, imbunatatind digestia si eliminand probleme cum ar fi balonarea, inapetenta, atonia gastrica. Se administreaza cate o jumatate de lingurita, cu un sfert de ora inainte de fiecare masa;
racelile si alte infectii – deoarece aceasta intareste sistemul imunitar crescand rezistenta organismului.Administrarea cicoarei favorizeaza dezvoltarea in intestin a asa-numitelor bacterii prietenoase, care intre altele imbunatatesc productia de celule ale sistemului imunitar si le activeaza pe cele existente.Cura dureaza minim 1 luna perioada in care se ia cate o lingurita de pulbere, de trei ori pe zi.
Mod de preparare:
Se obtine prin macinarea radacinii cu rasnita electrica de cafea.
4. Tinctura de cicoare: se foloseste
– extern in cazul reumatismulul, se toarna pe tifon si se panseaza zonele dureroase.
– intern:ca adjuvant in tahicardie – studii stiintifice arata ca cicoarea diminueaza ritmul cardiac prea accelerat, avand un efect bland si stimulator asupra inimii, similar medicamentelor digitalice. Se administreaza cate 3 lingurite pe zi.
Mod de preparare:
Se pun intr-un borcan 20 de linguri de pulbere de radacina, care se acopera cu alcool alimentar de 50 de grade, amestecand incontinuu. Cand intreaga masa de pulbere a fost acoperita, ramanand deasupra un strat de alcool de doua degete, se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat vreme de 12 zile, dupa care se strecoara. Preparatul obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare, si se pastreaza vreme de maximum 2 ani. Se administreaza de regula o lingurita de 4 ori pe zi, in tratamente de 1-3 luni.
Sau
Intr-o sticla se introduc inflorescentele, peste care se toarna alcool, cat sa le acopere. Se aseaza recipientul in apropierea unei surse de caldura si se lasa doua saptamani.
pulbere de cicoare5. Cafeaua de cicoare: combate oboseala si ajuta la concentrare; nu vei avea probleme cu somnul, deoarece nu contine cofeina; calmeaza durerile abdominale; te scapa de constipatie, stimuland digestia; protejeaza ficatul si fierea; ajuta la detoxifierea organismului; este recomandata persoanelor care doresc sa slabeasca.
Mod de preparare:
Din radacina de cicoare, daca se prajeste si apoi se macina, se obtine o pulbere inchisa la culoare, cu efecte tonice digestive si nervoase, folosita adesea ca substitut de cafea.
6. Extractul de cicoare:.este recomandat in ateroscreloza, cancerde colos, ameliorarea efectului yo-yo, pentru reducerea colesterolului, ca adjuvant in diabetul de tip I, in caz de candidoza, de tulburari hepatice dupa intoxicatii alcoolice si otraviri, ulcer gastric.
Mod de preparare:
Se obtine din tinctura de cicoare, din care se evapora complet alcoolul, ramanand o pulbere fina, amara si extrem de concentrata in principii active (contine de 5-6 ori mai multe principii active decat simpla pulbere de cicoare, care sunt asimilate integral de organism, si nu doar in proportie de 25%, ca in cazul simplei pulberi).
La noi in tara, extractul de cicoare se gaseste combinat in proportii egale cu planta integrala, sub forma unor capsule cu o eficienta terapeutica remarcabila.
Atentie! Dozele necesare de capsule cu extract difera pentru fiecare tip de afectiune in parte, asa ca este bine sa ceri sfatul unui medic specialist inainte de a–ti administra aceste suplimente.
DSCN11117. Cataplasme din frunze si flori proaspete zdrobite, aplicate pe rani, taieturi usureaza durerea si duce la o vindecare mai rapida fara cicatrici inestetice.
8. Ulei de cicoare– este util in cazul unor cicatrice inestetice
Mod de preparare:
Intr-un recipient de 500 de ml se pun flori si frunze de cicoare peste care se adauga ulei de masline extravirgin.
Contraindicatii
Gastrite si ulecere hiperacide.
Recoltare si pastrare
De la cicoare se foloseste:
Frunze fragede de cicoare
Frunze fragede de cicoare
Radacina: perioada optima de recoltare fiind lunile martie, septembrie si octombrie
Partea aeriana ce se recolteaza in lunile iulie, august
Frunzele cu perioada optima de recoltare in martie, aprilie
Florile care se culeg in lunile iulie, august si septembrie.
Radacina se recolteaza cu cazmaua sau in urma plugului (pentru cicoarea de cultura), se spala se taie fasii subtiri si se pune la uscat in locuri uscate si bine aerisite.
Partile aeriene se recolteaza cu secera, se pun la uscat in aceleasi conditii ca si radacina.
Se pastreaza in saculeti de panza sau de hartie.
Stiati ca…
printre primii oameni de stiinta care au observat proprietatile cicorii in tratamentul obezitatii se numara doi romani, si anume – celebrul farmacist Ovidiu Bojor si medicul Octavian Popescu?
administrata inainte de masa, cicoarea stimuleaza apetitul, in timp ce atunci cand este luata in timpul mesei, ea este un puternic inhibitor de apetit, suprimand la unii pacienti aproape complet pofta de mancare si ajutandu-i sa-si reduca drastic portia de hrana?
extractul de cicoare este singurul remediu natural cunoscut care ajuta la mentinerea delicatului echilibru intre secretia de hormon al foamei (grelina) si cel al satietatii (leptina), ceea ce explica extraordinarele sale efecte benefice in cura de slabire
cicoarea reduce efectul yo-yo, extractul de cicoare reducand secretia de grelina si ajutand la eliberarea in organism de cantitati mai mari de leptina (hormonul satietatii)
desi contine o cantitate de calciu mica, aproape infima, totusi este un excelent remediu contra hipocalcemiei? Secretul sau este ca favorizeaza asimilarea acestui mineral din alte alimente (cum ar fi lactatele, migdalele, nucile, soia, broccoli, spanacul etc.).
zaharurile nedigerabile din radacina de cicoare stimuleaza formarea de bacterii prietenoase de tip bifidus in colon, creste biomasa fecalelor si continutul lor de apa, stimuleaza peristaltismul intestinal, imbunatatind eliminarea?
un studiu realizat timp de 14 zile pe animale de experienta cu diabet indus a aratat ca tratamentul cu cicoare reduce glicemia cu aproximativ 20%, trigliceridele cu 19% si colesterolul total cu 16%.?
inulina, continuta intr-o proportie impresionanta de catre rizomii de cicoare, are o puternica actiune de reducere a colesterolului negativ (LDL).?
o jumatate de litru de decoct de cicoare, administrat in reprize, de patru ori pe zi, regleaza secretia de insulina si previne accesele de hipoglicemie, care sunt precursoarele diabetului?
marți, 30 ianuarie 2018
miercuri, 10 ianuarie 2018
STIREA ZILEI- VINE MANGALITA SI BAZNA-VIITORUL SUNA BINE SI PENTRU ROMANI
Program de sprijin
pentru crescătorii de
porci din rasele
BAZNA,MANGALITA
Crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița vor beneficia, în perioada 2018-2020, de o schemă de sprijin financiar pentru aplicarea programului de susținere a acestora în vederea producerii cărnii de porc, pentru creșterea, îngrășarea și livrarea porcilor din rasele Bazna sau Mangalița către un procesator/altă persoană juridică, potrivit unei Hotărâri adoptate în ședința de astăzi a Guvernului.
La această schemă de ajutor de minimis participă, pe baze contractuale, furnizorii de purcei din rasele Bazna și/sau Mangalița, crescătorii de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița și procesatorii/alte persoane juridice care defășoară activități de prelucrare și conservare a cărnii, activități de comerț cu ridicata al cărnii și produselor din carne, activități de comerț cu amănuntul al cărnii și al produselor din carne.
Potrivit acestui program de sprijin, crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița, care își desfășoară activitatea în sectorul producției primare, vor primi cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim 2 și maxim 10, pentru creștere, îngrășare și livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens.
Purceii pentru creștere și îngrășare sunt preluați de procesatori de la furnizorii de purcei din rasele Bazna și/sau Mangalița, în baza unui contract de livrare și transportați crescătorilor de porci.
Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiți cu titlu gratuit din rasele Bazna și/sau Mangalița de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulțirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel.
Pentru a beneficia de acest program, crescătorii de porci trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de eligibilitate:
a) să deţină exploatații înregistrate/autorizate sanitar veterinar;
b) să încheie un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridică;
c) să primească cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim 2 și maxim 10, de la un procesator sau de la o altă persoană juridică, cu care are încheiat contract;
d) să livreze minimum 50% din purceii primiți cu titlu gratuit, la procesatorul sau la altă persoană juridică, cu care a încheiat contract, la o greutate, în viu, de minim 130 kg/cap;
e) să respecte structura rației furajere stabilită în contractul cu procesatorul sau cu o altă persoană juridică;
f) să deţină registrul individual al exploataţiei, completat și actualizat, în conformitate cu prevederile art.1 pct.16 din anexa la Ordinul ANSVSA nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, cu modificările și completările ulterioare.
Furnizorii de porci solicitanți ai ajutorului de minimis, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
a) sa dețină scroafe și/sau scrofițe, înscrise în registrul genealogic;
b) să furnizeze purcei înțărcați către procesator sau altă persoană juridică, la greutate minimă de 10 kg/cap, în baza unui contract de livrare;
c) purceii să fie identificați potrivit legislației în vigoare.
Procesatorii și alte persoane juridice trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
-să preia purceii de la furnizori, în baza unui contract de livrare și să îi transporte către beneficiari,
-să încheie contract cu beneficiarii pentru creșterea și îngrășarea purceilor,
-să preia de la beneficiari, în vederea abatorizarii si procesarii, cel puțin 50% din efectivul de purcei destinat îngrășării/beneficiar, la o greutate minimă, în viu, de 130 kg/cap
-să plătească beneficiarului prețul stabilit prin contract.
În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, furnizorii de purcei din rasele Bazna și/sau Mangalița, crescătorii de porci din rasele Bazna și/sau Mangalita și procesatorii/alte persoane juridice, pot solicita înscrierea în Program, în baza unei cereri, care se depune la direcția agricolă județeană (DAJ), care îi înregistrează în registrele unice corespunzătoare, precum și în registrul de evidență al ajutorului de minimis.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
S.O.S. ROMANIA TREZESTETE
Frati romani treziti-va, vin vremuri grele pentru toti locuitorii tarii dar acum aveti o sansa , nu mai pierdeti vremea la bloc,daca...
-
NUFARUL ALB - O planta somnifer Descriere Nufărul alb este o plantă erbacee perenă, ocrotită de lege, întâlnită în ape stagnante sau l...
-
Socata - reteta la cea mai buna bautura revitalizanta a primaverii Ingrediente -15 flori de soc mari inflorite total -10 litri de apa d...
-
Grasita - iarba grasa sau buruiana uitata de leac pentru cancer si nu numai Este o buruiana care se cheama iarba grasă creşte în cultu...